(MADRID)
Director Estudio – Álvaro Fernández
alvaro@monochrome.es
+34 645 801 266

(MÁLAGA)
Director Estudio – Sergio Sañudo
sergio@monochrome.es
+34 676 901 959

Panificadora Vigo

PlaceVIGO

Surface18420 M2

Date2016

StatusContest

National competition for the refurbishment of La Panificadora site in Vigo, three main challenges to resolve across this contest
1- The abandoned situation and condition of existing buildings
2- The site is acting as a closed island within the city
3- The great disconnection between the Plaza del Ayuntamiento and the Rua Falperra

The programme includes new working spaces, considering the new models of labour, such as areas of co-working and company incubators. This encourages an active community of users through partnership and joint projects. The potential user profile varies depending on their activity (science, art, technology…) and their level of expertise, promoting the widest possible participation
Secondly, new spaces for exhibition and communication are added to this “creation” program: Multipurpose classrooms, exhibition and performance halls, and production workshops

The Silo, grain storage building, is thought as the information storage, sheltering the library, reading and screening rooms.
Finally, the program is completed in the buildings of the Rua Falperra with their rehabilitation and expansion to provide commercial premises on the ground floor and access to the dwellings and the Panificadora

Three project strategies are taken into account:
– New covers with skylights are added at the exhibition spaces.
– 5 bridges are built across the rehabilitated buildings connecting different uses and spaces. These gateways act both as spaces of communication as for activity. They consist of metal ribs and a building skin of U-glass, with skylights of folded sheet metal covers.
-An extension with metal ribs and blinds is made on the existing buildings of the Rua Falperra in order to accommodate the social housing program