(MADRID)
Director Estudio – Álvaro Fernández
alvaro@monochrome.es
+34 645 801 266

(MÁLAGA)
Director Estudio – Sergio Sañudo
sergio@monochrome.es
+34 676 901 959

La Raxia

PlaceMALLORCA

Surface6430 M2

Date2021

StatusContest

The proposal looks for the activation of the pre-existing programme of the location

We do not try to delete the past, either removed the existing for the new, but combined with very small interventions our programme. The new centre looks to create a community, all around the patios and interior existing gardens, in line with the natural and the artificial

condition: The existing building and complex is near to ruinous and it have suffered too many modifications during the last centuries, it makes necessary to act in the existing constructed features to remain as previous stage

consolidate: keep it well. The existing spaces already in good conditions will be consolidated and integrated in the programme, trying to maintain the existing character of those areas the intervention is light, adding laminate wood features to create our programme but maintain the main space as previous stage

implement: in cases where the building cannot be maintained, we develop new concept, aligned with the previous interventions, we create modules in different levels maintaining same material concept and implementing the existing spaces and volumes to confirm the final programme of the project

The centre will be divided in 2 main areas, the school and the refuge, with independent accesses. The school's access will be across the olivar and to the refuge across a parallel way to the existing natural stone wall.